Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 9/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Carmen Vintila
Titlul articolului: Italia, ruşinea fascistă
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/129001/italia-rusinea-fascista-


Numele cotidianului

Articolul:

Italia, ruşinea fascistă

09/07/2008

vezi toate articolele scrise de Carmen Plesa

PROTEST. Intelectualii şi oamenii de cultură italieni adunaţi într-o piaţă din Roma şi-au lăsat benevol amprentele

PROTEST. Intelectualii şi oamenii de cultură italieni adunaţi într-o piaţă din Roma şi-au lăsat benevol amprentele

Credit: AFP Photo/Mediafax

Intelectuali, politicieni, artişti, simpli cetăţeni italieni au participat la o sesiune voluntară de amprentare pentru a-şi arăta dezacordul faţă de planurile guvernului Berlusconi în privinţa romilor.

În secolul trecut, evreii, romii, homosexualii, martorii lui Iehova, persoanele cu handicap au fost marcate, sortate şi trimise spre moarte, în lagărele de concentrare. În secolul al XXI-lea, guvernul Berlusconi trimite Italia înapoi în vremea Holocaustului. Cei marcaţi sînt de data aceasta romii din Peninsulă. Cu amprentele digitale prelevate de la persoanele de etnie romă, adulţi şi copii, guvernul Berlusconi intenţionează să creeze o bază de date, de care să se ajute în lupta împotriva infracţionalităţii. Nume importante ale culturii italiene, asociaţii din Peninsulă care luptă împotriva rasismului, oameni politici, italieni simpli au ieşit în piaţa publică, la Roma, ca să-şi ofere amprentele, în semn de protest faţă de măsura plănuită de guvernul Berlusconi. "Rasismul stă în latenţă, rămîne sub control doar cînd o societate are o robustă fibră democratică. Într-o societate sănătoasă, preluarea de amprente digitale ar fi provocat proteste extraordinare. Dar nu. Problema e că Italia nu a ieşit din fascism decît formal", a declarat actriţa de teatru Moni Ovadia pentru presa italiană. Artista a mai adăugat că în spatele pachetului de legi pentru siguranţă, lansat de guvernul italian pentru a-i controla şi expulza pe imigranţii ilegali, stă aceeaşi ideologie care în secolul trecut a pornit Holocaustul.

AU PUS DEGETUL DE BUNĂ VOIE. Printre politicienii care şi-au oferit benevol amprentele la Roma s-a aflat şi fostul ministru al Solidarităţii sociale, Paolo Ferrero, pentru care "există o mică parte din opinia publică ce vrea pur şi simplu să ţină în viaţă Constituţia italiană şi un minimum de democraţie şi civilizaţie". Aflat la sesiunea voluntară de amprentare, fostul ministru italian al Sănătăţii, Livia Turco, şi-a arătat indignarea faţă de politica de discriminare a guvernului Berlusconi. Jurnaliştii italieni au prezentat în ultimele zile reportaje realizate în taberele de romi, unde au găsit chiar şi supravieţuitori ai Holocaustului romilor din anii ’40 ai secolului trecut. Tonul presei italiene s-a schimbat radical faţă de cel adoptat pe parcursul anului trecut şi în primăvara acestui an. Jurnaliştii scriu acum despre romi care muncesc, despre romi care sînt extraordinar de buni artişti şi despre copiii lor care merg la şcoală.

PEDEAPSĂ AŞTEPTATĂ. Autorităţile locale din mai multe oraşe au anunţat că nu îi vor amprenta pe copiii romi, indiferent de ce va cere guvernul Berlusconi.

Un articol din L’Unita avertizează că, dacă guvernul Berlusconi nu va renunţa la ideea de a-i amprenta pe micuţii romi, este de aşteptat ca instituţiile europene să ia măsuri care vor însemna o umilinţă fără precedent pentru Italia.

Parlamentul European era aşteptat ieri să adopte o rezoluţie în ceea ce priveşte decizia guvernului italian de a amprenta persoanele de etnie romă din Peninsulă. "Iniţiativa se bazează pe criterii rasiale şi etnice, fiind vorba despre o discriminare clară bazată pe rasă, origine etnică şi naţionalitate, iar prelevarea de amprente, inclusiv de la minori, încalcă principiile drepturilor fundamentale", se arată într-un comunicat al Parlamentului European, citat de Mediafax.

"Am respect pentru emigranţii legali"

Deşi problema românilor emigraţi în Italia nu s-a aflat pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) ţinută în aceste zile la Cannes, reporterul Jurnalului Naţional l-a întrebat pe ministrul italian de Justiţie, Angelino Alfano (foto), dacă măsurile luate de Guvernul Berlusconi pentru emigranţii români nu au un caracter fascist. "Noi avem un mare respect pentru poporul român, avem un mare respect pentru emigranţii legali!". Ministrul Alfano a  precizat însă că cetăţenii italieni trebuie protejaţi de imigranţii ilegali. La rîndul său, ministrul român de Justiţie, Cătălin Predoiu, chestionat cu privire la pachetul legislativ privindu-i migranţi, ne-a răspuns: "Poziţia oficială a Guvernului României pe această temă a fost exprimată prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Vreau să adaug că magistraţii italieni au criticat acest pachet ca încălcînd Constituţia italiană şi fiind deparde de standardele drepturilor omului. Consiliul Superior al Magistraturii din România a împărtăşit acest punct de vedere şi eu, la rîndul meu, am aceeaşi opinie".

  • Violeta Fotache

Bani pentru imagine

28 de milioane de lei, respectiv 7,8 milioane de euro. Atît va plăti Guvernul pentru îmbunătăţirea imaginii României în Italia şi Spania. Companiile Saatchi&Saatchi şi Playteam au fost alese pentru a desfăşura în Spania, respectiv Italia campania de comunicare "Români în Europa". Pentru desemnarea celor două agenţii a fost folosită procedura dialogului competitiv, demarată în martie, una dintre modalităţile legale prin care procedura achiziţiilor publice prin licitaţie poate fi ocolită. Potrivit unui comunicat ASG, campania "Români în Europa" urmăreşte să ofere informaţii alternative la "discursul mediatic emoţional generat de actele infracţionale comise de unii cetăţeni de origine română în Italia şi Spania, precum şi să asigure o reflectare coerentă şi corectă a realităţilor româneşti în spaţiul mediatic al UE". Pentru contractele destinate celor două loturi ale campaniei s-au înscris şase companii specializate în domeniul comunicării, cele două agenţii de mai sus fiind declarate cîştigătoare în urma evaluării tehnico-financiare, contractele urmînd să fie semnate în a doua jumătate a acestei luni.

  • Carmen Vintilă

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.